ÎN VIZITĂ LA VIITORII ANGAJATORI

Elevii, însoțiți de directorul Liceului Tehnologic nr. 1 din Cadea, au desfășurat dimineața, un adevărat tur de forță. Companiile partenere ale școlii profesionale în care, începând cu acest an, funcționează clasele în sistem dual, și-au prezentat oferta, dar și condițiile în care elevii își vor desfășura orele de practică.

KARANCSI BÉLA, director, Liceul Tehnologic nr. 1, Cadea: „Am fost la patru firme cu copiii de la Liceul Tehnologic din Cadea. După cum am observat, copiii sunt foarte încântați de acest lucru. Este primul lor contact cu o fabrică și sper că în continuare vom putea colabora bine cu firmele respective”

Una dintre companiile partenere are, la Oradea, divizia tehnologie de eșapare în cadrul căreia sunt produse țevi și catalizatoare pentru industria de autoturisme.

LOREDANA DERȘIDAN, reprezentant Eberspächer Exhaust Technology Romania: „Ne bucurăm să colaborăm cu școala din Cadea și să avem în cadrul companiei noastre viitori sudori. În cadrul companiei avem momentan experți pe partea de sudură cu ajutorul cărora vom putea să instruim copiii în ceea ce privește sudura atât ca și tehnică, și vor avea posibilitatea să și exerseze partea practică în cadrul companiei noastre.”

Școala Profesională în Sistem Dual reprezintă alternativa de excelență pentru criza forței de muncă. Modelul Școlii Germane Kronstadt preluat de la Brașov a fost implementat, din acest an, în școlile profesionale din Beiuș, Cadea și Ștei.

HIZO ZOLTÁN, Consiliul Județean Bihor: „Și-au văzut viitoarele locuri de muncă, și-au cunoscut viitorii colegi pentru că nu-i așa, în practică vor veni aici, vor fi în firme. Din anul II, jumătate de an vor lucra efectiv practica în firme, iar în anul III, 80% din timp și-l vor petrece aici, astfel încât la finalul instruirii, firmele să beneficieze de oameni instruiți.”

Elevii de la Cadea au vizitat companiile Eberspächer Exhaust Technology, Faist Metalworking, Selina și Drumuri Orășenești. În școlile profesionale în sistem dual sprijinite de Consiliul Județean și Asociația Bihor West Professional au fost constituite două clase cu profil sudură, o clasă operatori unelte cu comandă numerică și una de mecanic auto/tinichigii. Elevii din Beiuș și Ștei urmează să viziteze companiile partenere în săptămânile viitoare.